Weet je alles over Vegan Make-up?

Wij hebben een duidelijke gids gemaakt

Hoewel vegan make-up steeds populairder wordt, zijn veel mensen nog sceptisch en hebben zij veel vragen over het overstappen van bekende merken die je in de winkels en op de pagina's van Vogue kunt vinden. 
Echter zijn er veel vragen die niet worden gesteld, of het nu gaat om een vegan make-up of foundation die 'natuurlijk' wordt genoemd. Daarom hebben we een duidelijke gids gemaakt: 

• Waarom een merk vegan kan zijn - en toch zeer onethisch
• Hoe vegan make-up net zo effectief kan zijn als andere foundation, lippenstiften en eyeliner
• De #1 mythe over natuurlijke make-up die niet klopt
• Wetten die miljoenen kopers van make-up hebben beïnvloed

1 - Feiten over diervriendelijkheid die schokkend maar waar zijn 
Terwijl vegan make-up betekent dat er geen dierlijke producten in worden gebruikt, kunnen bedrijven een vegan product hebben dat nog steeds, hartverscheurend, op dieren wordt getest. 

• Zelfs als een land een wet tegen dierproeven heeft, betekent dit niet dat alle producten van een bedrijf "diervriendelijk" zijn.
In Engeland is het bijvoorbeeld wettelijk verboden om cosmetica te testen op dieren in het land zelf. Er zijn echter grote make-upbedrijven die producten verkopen in Engeland ... die in andere landen in de wereld hun producten op dieren testen. 

• Tot en met 2019 heeft China wettelijk vereist dat cosmetica op dieren wordt getest. Ja, wettelijk verplicht.
Omdat 20% van alle verkoop van beaty-producten in China plaatsvindt, was dit dus een enorme hoeveelheid schoonheidsproducten die hoe dan ook niet diervriendelijk zijn geproduceerd.

Er is bevestigd dat 9 wetten zullen worden gewijzigd, zodat tegen 2020 er niet meer op dieren getest hoeft te worden.

Hoewel de wetten dus aan het veranderen zijn, is de wijziging zeer recent, dus er zijn veel bedrijven, met name die in China verkopen, waarbij het waarschijnlijk nog wel een tijdje zal duren voordat hun testprocessen zijn aangepast. (Gelukkig zijn er geweldige foundations die vegan en diervriendelijke zijn.)

2 - Bedrijven kunnen claimen dat hun make-up 'natuurlijk' is 
Je probeert natuurlijke voedingsmiddelen te kopen in de supermarkt. Spinazie. Appels. Aardappelen. Hoewel er niet alleen maar natuurlijke producten in je winkelmandje zitten, probeer je hem wel zoveel mogelijk met dit soort producten te vullen. Dat komt omdat je weet welke kracht de ingrediënten afkomstig van de aarde hebben - in plaats van verpakte producten die worden ondergedompeld in verwerkte chemicaliën en kunstmatige additieven.

(Het is als het verschil tussen een gummy-snoepje met aardbeiensmaak en een rijpe, sappige aardbei besprenkeld met honing.) 

Bij het kiezen van natuurlijke make-up kan het moeilijk zijn omdat veel merken beweren dat hun product natuurlijk is. Het woord natuurlijk heeft echter een uitgebreide definitie. Een product kan natuurlijk zijn en toch allerlei soorten additieven bevatten. 
Er is bijvoorbeeld een grote retailer die zegt dat zijn product de beste botanische ingrediënten bevat maar maar liefst 1.078 verschillende ingrediënten inhoudt.

Ja, sommige veel voorkomende make-upproducten bevatten meer dan 100 of zelfs meer dan 1000 ingrediënten.
Meestal zullen zoveel ingrediënten niet allemaal natuurlijk zijn. Daarom is het van vitaal belang om een natuurlijke make-up te kiezen met slechts een paar pure ingrediënten. 

3 - Natuurlijke make-up vertaalt zich niet naar 'gezond' 
Hoewel de term natuurlijk goed klinkt, onthoud dat er krachtige elementen op aarde zijn die van nature voorkomen ... maar slecht voor je zijn. 
Lood. 
Arseen. 

Deze dodelijke verbindingen zijn letterlijk natuurlijk, maar dat betekent niet meteen dat ze gezond zijn. Hoewel je waarschijnlijk geen giftig arseen in make-up zult vinden, zijn er andere elementen die op de loer kunnen liggen. Zorg ervoor dat het volgende niet van toepassing is op de make-up die je koopt: 

• Het heeft parfums (dit klinkt misschien natuurlijk, maar kan veel chemicaliën verbergen)
Parabenen (van deze is bekend dat ze huidirritatie veroorzaken)
Vage of algemene woorden om schadelijke ingrediënten te verbergen
Parabenen (van deze is bekend dat ze huidirritatie veroorzaken)
Vage of algemene woorden om schadelijke ingrediënten te verbergen

4 – Het blijkt dat vegan niet per se 'hippie' betekent 
Lange tijd associeerden mensen de term vegan met ‘tie-dye’ geklede mensen die tarwegras eten en gebruikmaken van planten met 'medicinale' eigenschappen. Terwijl je leven op een natuurlijk wijze leiden kan betekenen dat je kruidenthee drinkt na een yogales, zijn vegan eten en producten gewoon dingen die geen dierlijke producten gebruiken. Er hoeft dus geen negatieve connotatie te zijn.

Vegan producten zijn vaak net zo goed, zo niet beter, dan hun tegenhangers vol chemicaliën.
In feite worden de beste veganistische producten gemaakt in zeer moderne productiefaciliteiten en moeten ze extra voorzichtig worden behandeld - omdat er lang niet zoveel nepadditieven zijn die er als pleister bij kunnen worden gegooid. 

5 - Producten kunnen op subtiele wijze niet-vegan zijn
In de supermarkt is het eruit plukken van vegan producten tussen de niet-vegan producten een stuk eenvoudiger dan bij make-up. 
Rundvlees versus tempeh
Kaas versus tofu
Slagroom versus pure pure chocolade

Door deze vergelijkingen naast elkaar te bekijken, worden keuzes veel eenvoudiger als je wilt overstappen van dierlijke producten.

Wanneer we echter kijken naar make-upverpakkingen, is het proces lastiger omdat het niet duidelijk is wat een dierlijk product is. Om je te helpen bij het uitkiezen van niet-dierlijke ingrediënten, zijn hier een paar toptermen die je moet onthouden en vermijden: 
squalaan: Dit kan worden gevonden in sommige crèmes of vloeibare foundations - en het komt uit haaienleverolie. 
Stearinezuur: Veel cosmetica bevatten dit ingrediënt, dat wordt gebruikt om het product te reinigen, en het komt uit het vet van dieren. 
Guanine: Komt uit de schubben of huid van vissen, wordt vaak gebruikt als een kleur, die pigment geeft, in cosmetica. 

6 - Er zijn verschillende soorten natuurlijke make-up, die NIET hetzelfde zijn
Net zoals je elke ochtend uit verschillende soorten thee kan kiezen (Earl Grey? Pepermunt? Oolong?), Zijn er verschillende soorten vegan make-up. 

• Vloeibare foundation make-ups die alleen vegan ingrediënten bevatten.
→ Hierin zitten ingrediënten zoals etherische oliën, bamboe, kokosalkanen, aloë-bladsap en hyaluronzuur.

• Geperste poeder, dat verschillende soorten bases kan hebben.
→ Er zijn veel soorten poeders, zoals met sheaboter, verschillende etherische oliebases

• Minerale make-up.
→ Dit type make-up maakt gebruik van mineralen. Het zit zowel in geperst poeder als los poeder en producten als eyeliner-potloden en lippenstiften.

De reden dat we zo'n fan zijn van minerale make-up als een alternatief voor vegan schoonheid? Minerale make-up is een van de minst bewerkte soorten make-up.
Het klopt dat bamboe en aloë prachtige vegan ingrediënten zijn, ze moeten echter nog steeds worden verwerkt en getransformeerd om een make-upingrediënt te worden - vooral wanneer je een gel zoals aloë neemt en er een poeder van maakt. Het is vergelijkbaar met het verschil tussen het eten van rauwe spinazie versus het hebben van een poedermix met gedehydrateerd spinaziepoeder.

Terwijl mineralen mooi in een bakje worden gestopt om vervolgens op de huid aangebracht te worden, zijn ze nog steeds (zolang het merk het goed doet) een authentiek, echt mineraal product dat zeer dicht bij hun oorspronkelijke vorm ligt. 

7 - Als je kiest voor minerale make-up, zorg er dan voor dat de basis Mica is
Wanneer je een minerale make-up kiest, zorg er dan voor dan het hoofdbestanddeel MICA is.

Waarom?
Mica is een natuurlijke make-up die is afgeleid van de hoogste kwaliteit minerale verbindingen en die licht, maar toch effectief op de huid zal vallen. 

8 - Weet dat de term 'talk' het product niet tot een goede minerale make-up maakt
Nu je hebt gehoord over minerale make-up en geïnteresseerd bent geraakt om het te proberen, willen we bevestigen dat er een ingrediënt is dat bepaalde producten mineraal kan laten lijken.
Talk.

Talk is technisch gezien een mineraal, maar valt niet op dezelfde gladde, langdurige manier op de huid zoals een echte minerale make-up dat wel doet. 

9 - Het beste aan hoogwaardige, vegan make-up 
Veel traditionele make-upmerken investeren de meeste middelen in marketing, internationale tijdschriften en fotoshoots met supermodellen, dus de kosten van het product zijn vaak hoog vanwege de kosten bovenop het product - niet de foundation of eyeliner zelf. Doordat internet bewustzijn en winkelen zoveel gemakkelijker maakt, is het veel makkelijker geworden om in contact te komen met geweldige merken met prijzen die niet zijn voortvloeien uit marketingbudgetten van miljoenen dollars.

Een fantastisch voorbeeld? → Deze ongelooflijk hoogwaardige maar betaalbare minerale make-up