Hoe bepaal je jouw huidtoon en de bijpassende kleur foundation?

Lees hieronder meer over het vinden van de juiste kleuren of doe een simpele test.

Doe hier de test

Het is best moeilijk om een leven zonder foundation voor te stellen. Met het vermogen om ongewenste huidonzuiverheden te verbergen, verwijdert dit kleine potje magie elk spoor van oneffenheden en vormt daarmee de ultieme basis voor de rest van je make-up. Maar vind je het eigenlijk een beetje moeilijk om je huidtint te bepalen en een foundation te vinden die daarbij past? Dan helpen we je graag verder.

Er is een scala van verschillende kleuren foundations beschikbaar. En we hebben het allemaal weleens meegemaakt: de enigszins gênante situatie waardoor je er meer als een verbrande sinaasappel uitzag in plaats van een beauty met een porseleinen huid. Niet echt een ideale situatie! Maar gelukkig hoef je niet alle verschillende tinten uit te proberen om de juiste keuze te maken.

Hieronder vind je een aantal handige tips over hoe je je eigen unieke huidtint kunt ontdekken en een foundation kunt vinden die perfect bij jou past.

Eenvoudige manieren waarop je je huidtoon kunt bepalen

Het eerste waar je naar dient te kijken is de ondertoon van je huid, die koel, warm of neutraal kan zijn. Hoewel de oppervlakkige kleur van je huid kan veranderen (na blootstelling aan de zon bijvoorbeeld) blijft de ondertoon altijd hetzelfde.

Het achterhalen van de ondertoon van je huid zal je helpen om een foundation te kiezen die er natuurlijk uitziet. Omdat een mismatch van een foundation met jouw ondertoon juist het tegenovergestelde veroorzaakt, namelijk dat je die verschrikkelijke tinten oranje en roze en andere onnatuurlijke looks krijgt. Als je huidige foundation er niet goed uitziet, heb je er waarschijnlijk eentje gekozen die de verkeerde ondertoon heeft.

De verschillende ondertonen

Warme ondertoon (Olijf tot Geel):  Als je huid niet gemakkelijk verbrandt, maar je juist snel bruin wordt, betekent dit dat je huid een hoog gehalte melanine (een pigment) bevat, dat jouw huid deze warme ondertoon geeft. Mensen met amber, bruine of groen/bruine ogen gecombineerd met warmblond, kastanjebruin of zwart haar hebben doorgaans een warme ondertoon.

Met deze huidtoon moeten donkere kopertinten worden vermeden, maar espresso-type tinten en tinten met een gele of gouden basis zullen goed werken.

Foundations om te overwegen zijn: Klik hier

Koele ondertoon (Blozend, Rosé, of Rossig): Er is een stuk minder melanine in de huid aanwezig met deze ondertoon hetgeen betekent dat je nauwelijks bruint, of zelfs helemaal niet. Tekenen dat je deze huidtoon hebt zijn sporen van roodheid, sproeten en wanneer je gemakkelijk bloost. Mensen met blauwe, grijze of groene ogen in combinatie met blond, bruin of zwart haar hebben de neiging om een koele ondertoon hebben.

Als dit je ondertoon is, zal je huid het beste varen bij het gebruik van koele, neutrale tinten.

Foundations om te overwegen zijn: Klik hier

Neutrale ondertoon (geen tinten lijkend op Olijf, Rosé, of gerelateerd): Als je een neutrale ondertoon hebt, ben je één van de gelukkigen! Het vinden van een foundation die bij je huidtint past is gemakkelijk, omdat je kunt wegkomen met het dragen van meerdere tinten foundation.

Foundations om te overwegen zijn: Klik hier

Een snelle test om je ondertoon te vinden

Weet je nog steeds niet zeker wat je ondertoon is? De meeste mensen kunnen erachter komen door de kleur van hun aderen. Kijk naar het binnenste gedeelte van je pols - als je aders paars of blauw zijn, dan is je ondertoon koel; als ze groener van kleur zijn (en misschien zelfs een beetje gelig), dan is je ondertoon warm. Als je niet kunt achterhalen of ze groen of blauw zijn, dan is je ondertoon waarschijnlijk dus neutraal.

De juiste kleur foundation kiezen

Nu je hebt ontdekt welke ondertoon je huid heeft, is het tijd om deze nieuwe ontdekking te testen door een aantal kleuren foundation uit te proberen. Kies voor een aantal foundations waarvan je denkt dat deze je huidtoon zullen complementeren en probeer deze uit op je kaaklijn. Dit helpt om te bekijken of de foundation goed zal passen, omdat je kaaklijn het meest dichtbij je natuurlijke huidskleur is. Als je geen gebruik kunt maken van testers om één of andere reden, houd dan gewoon het potje met foundation tegen je kaaklijn om te zien of je denkt dat het past. En vergeet niet om de testers/potjes in het daglicht te bekijken, winkelverlichting en lampen ogen vaak heel anders als het licht buiten.

De beste foundation is de optie die er het meest natuurlijk uitziet, omdat foundation in het geheel niet op te merken zou moeten zijn. Sommige deskundigen raden je ook aan twee tinten te kopen - één voor de winter en één voor de zomer. Tussen de seizoenen in kun je de twee tinten mengen om de meest natuurlijke look voor je huidtoon te creëren. Hiermee zal je eerst een beetje moeten experimenteren, maar het is zeker de moeite waard. Als het mengen van foundations te veel moeite voor je is, zou je kunnen proberen om een foundation te vinden die tussen je zomer- en winter huidskleur ligt. Dit kun je makkelijk testen op dezelfde manier die hierboven werd genoemd.

Het is belangrijk om je huidtoon te bepalen voordat je een foundation aanschaft, omdat dit helpt om je er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien. Combineer deze natuurlijk ogende foundation met het juist aanbrengen ervan en je zult in no time een vlekkeloze huid hebben.

Ontdek de minerale foundation die perfect past bij jouw huidtoon op www.mineralissima.nl. Wij zijn gespecialiseerd in mooie make-up, die milieuvriendelijk, geraffineerd en natuurlijk is.